Uncategorized

Bajram-namaz klanjan u džamijama širom goraždanskog muftijstva

Dodaj novu objavu

Pretpregled(otvara se u novoj kartici)Dodajte naslovBajram-namaz klanjan u džamijama širom goraždanskog muftijstva

Bajram-namaz klanjan je u svim džamijama i mesdžidima na području Muftijstva goraždanskog uz poštovanje fizičke distance i propisanih epidemioloških mjera. Bajram-namaz u džamiji Kajserija u Goraždu predvodio je Ibrahim ef. Hadžihasanović, a bajramsku hutbu koja je bila nešto kraća održao Rasim ef.Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

“Danas je dan žrtve, Kurban-bajram koji će ostati upamćen po tome što vjernci nisu mogli obići sveta mjesta u Meki i Medini, suočavamo se sa velikim izazovom i iskušenjem, ali i ovu kušnju možemo savladati kao i one prije snažnim pouzdanjem u Allaha, jakom voljom i disciplinom”, poručio je između ostalog Rasim efendija Džafić, glavni imam.

On je čestitajući Kurban-bajram pozvao vjernike da budu disciplinovani te da se ne okupljaju u velikom broju u danima bajrama kako ne bi ugrozili svoje najbliže.

I dok je prošlog bajrama prvi put bajram namaz klanjan u džamiji Bektija u naselju Laleta, vjernici su prvi put klanjali bajram-namaz u džamiji u Hubjerima koju je sagradio hadžija Jusuf Hubjer. Uz poštivanje mjera vjernici su se okupili i u drugim džamijama i mesdžidima širom muftijstva, a muftija goraždanski bajram-namaz ovaj put je klanjao u džamiji u Rudom.

Bajramsko čestitanje obavljeno je uglavnom bez fizičkog kontakta i uz distancu, iako se i ovaj put posebno pred gradskim džamijama tradicionalno okupio veliki broj vjernika koji su željeli podjeliti radost bajrama sa svojim sugrađanima. Vjernici su se uglavnom pridržavali propisanih mjera.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close