Novosti

Lagumdžija: Do kraja mjeseca konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija

Lagumdžija je kazao da je Odjelu za imenovanja dao da provjeri kojim to još rukovodiocima pravosudnih funkcija ističe mandat u narednih najmanje pola godine, te da je dobio povratne informacije

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija kazao je na današnjoj sjednici da će se nastojati da se prije kraja mjeseca objavi konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija, među kojima je i pozicija glavnog drćavnog tužioca.

Pripremiti spisak rukovodilaca

Lagumdžija je rekao da je, u skladu s onim što je i dogovoreno na prošloj sjednici, dao Odjelu za imenovanja da provjeri kojim to još rukovodiocima pravosudnih funkcija ističe mandat u narednih najmanje pola godine, te da je dobio povratne informacije.

On je na prošloj sjednici iznio zaključke, među kojima su i da će Odjel za imenovanje i napredovanje pripremiti spisak pravosudnih rukovodilaca kojima ističe mandat u narednih pola godine, a možda i godinu, te da se nakon toga ide s raspisivanjem konkursa, kako bi se ubrzao proces.

Tada je kao zaključak usvojeno brzo raspisivanje konkursa za pozicije koje su već aktuelne, poput pozicije glavnog tužioca u Državnom tužilaštvu i nekim drugim pravosudnim institucijama.

Podsjetio na ranije konkurse

Lagumdžija je na današnjoj sjednici još jednom podsjetio na “veliki konkurs” iz jula, kao i onaj iz decembra, te se osvrnuo na probleme s realizacijom. Prema procjenama, Lagumdžija je kazao da se samo intervjuiranje kandidata za veliki konkurs ne može završiti unutar tri mjeseca.

– Uz sve poteškoće koje će nam stvoriti raspisivanje tog trećeg konkursa, ja ću gledati da prije kraja ovog mjeseca objavimo i taj konkurs – rekao je Lagumdžija.

avaz

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close