Goražde

Sindikati protiv zapošljavanja nemedicinskog kadra u Kantonalnoj bolnici Goražde

Sindikati doktora medicine i stomatologije Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i  Kantonalne bolnice Goražde danas su ponovo organiizirali pres-konferenciju  kako bi izrazili nezadovoljstvo zapošljavanjem nemedicinskog kadra u ovoj zdravstvenoj ustanovi, putem konkursne procedure koja se privodi kraju. Ogorčeni su zbog činjenice da su se i menadžment bolnice kao i osnivači oglušili o njihove stavove o, kako su naveli, nepotrebnom zapošljavanju nemedicinskog kadra. Od iduće sedmice najavljuju svakodnevno okupljanje u krugu ove ustanove.

Oba sindikata kao i stručno vijeće smatraju da će to ugroziti funkcionisanje Kantonalne bolnice Goražde.

„ Pod krinkom zapošljavanja u hemodijalizni centar, prilikom konkursa dodato još nekoliko radnih mjesta koja po mišljenju oba sindikata i strčnog vijeća nisu potrebna u ovom trenutku,  kada je bolnica u jednoj teškoj finansijskoj situaciji koja će se na ovaj način pogoršati. Obraćali smo se i UO i direktorici, koji međusobno prebacuju odgovornost, pozvali smo i osnivače,  ministra i premijerku, ali nema nikakvog odgovora s njihove strane tako da ćemo mi od iduće sedmice početi svakodnevno okupljanje u krugu bolnice i ovo nije samo problem bolnice već cijelog kantona“ – kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK dr. Damir Baždarević.

U sindikatu Kantonalne bolnice podsjećaju da su protivljenje iskazali  i u decembru prošle godine kada se utvrđivala sistematizacija u skladu sa novim kolektivnim ugovorom te menadžemtu dostavili i mišljenje nakon što su uočili da su uvrštena po njima nepotrebna radna mjesta. Međutim, tvrde da ni njihovo kao ni mišljenje šefova odjela ili bilo kojeg drugog tijela nisu uvažena.

„Ovo je  pitanje svih građan jer znamo da je bolnica u dubiozi, da se govori da nema para i najveću štetu će podnijeti građani odnosno pacijenti koji jako dobro znaju da li moraju kupovati lijekove ili ne. Dakle,  struka se ne pita ali nažalost mi smo ti koji moramo pacijentu ili rodbini reći da kupe neki lijek jer  mi to nemamo: Na ovaj način spašavamo pacijente jer ako se primi ovih 16 radnika od kojih je pet bespotrebno to će dodatno usložniti ionako tešku finansijsku situaciju“ – kazala je predsjednica sidnikata Kantonalne bolnice Goražde Mersiha Pecikoza.

Uprkos protivljenjima sindikata, konkursna procedura za prijem radnika u Kantonalnoj bolnici se privodi kraju. Sindikati se protive zapošljavanju koordinatora kvaliteta pravne struke, portira, kurira te medicinara sa VSS kojih kako kažu ima među već uposlenim kadrovima.  Direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica tvrdi da se  konkursna procedura provodi u skladu sa zakonom i pravilnikom te uz saglasnost osnivača.

rtv bpk

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close