Novosti

FBiH prošle godine nije iskoristila vakcine za djecu u vrijednosti od čak 2,1 milion KM

Kontrolirajući rad Zavoda za javno zdravstvo FBiH, revizori nisu mogli potvrditi da su količine vakcina za imunizaciju djece u FBiH za 2020. godinu planirane i nabavljene na osnovu relevantnih pokazatelja. U skladištu je na kraju godine ostalo neiskorištenih vakcina u vrijednosti od 2,1 milion KM.

Od toga je čak 98 posto vakcina nabavljeno u decembru.

“Ovakvim načinom planiranja i nabavke vakcina nije zadovoljen princip efikasnosti kod izrade i izvršenja budžeta”, zaključuje Ured za reviziju institucija FBiH u izvještaju o finansijskoj reviziji Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zbog pandemije manje vakcinisanih

Odgovarajući na upit Klix.ba o ovome, u Zavodu za javno zdravstvo FBiH objašnjavaju da je u 2020. godini, zbog negativnog utjecaja pandemije COVID-19 na pružanje zdravstvenih usluga redovne imunizacije djece, došlo do pada postotka vakcinisane djece kod nas i u svijetu.

“U Federaciji BiH je zabilježen niži obuhvat vakcinama za 20-30 posto, u zavisnosti od pojedine vakcine. Osim toga, i broj djece rođene u 2020. godini se dodatno smanjio – npr. u 2018. godini broj rođene djece je iznosio 18.889, dok je u 2020. godini iznosio 17.211”, objašnjavaju iz zavoda.

Kako kažu, navedene okolnosti znatno su utjecale na potrošnju vakcina koje su nabavljene trogodišnjim planom.

“Ali, kako vakcine imaju dobar rok trajanja, u planu koji će obuhvatiti novo trogodišnje razdoblje uzet ćemo u obzir postojeće zalihe. Također, aktivnostima na intenziviranju programa imunizacije nastojat će se vakcinisati djeca koja su propustila vakcinaciju zbog pogoršanja epidemiološke situacije koje je uzrokovao COVID-19. Time će se otkloniti prijetnja od sekundarnih učinaka pandemije i spriječiti izbijanje novih epidemija zaraznih bolesti”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećaju da je u 2018. godini Služba za epidemiologiju pripremila trogodišnji plan za imunizaciju u Federaciji BiH, koji je trebao odgovoriti na globalne, odnosno evropske ciljeve, prioritetnu politiku koja se odnosi na zaštitu zdravlja djece i dostupne resurse.

Urađena je i analiza rutinskog programa imunizacije, koja je uključivala pregled osnovnih komponenti sistema imunizacije: trendovi obuhvata imunizacijom, zahtjevi za imunizaciju (odustajanje prva-treća doza), jednakost i uvođenje nove vakcine (uvedena je petovalentna vakcina DTaP-IPV-Hib).

Kako dodaju, specifično tržište vakcinama, koje karakteriziraju striktni i skupi regulatorni zahtjevi i nizak profit, bilo je uzrok odustajanja brojnih javnih i privatnih kompanija od ovog biznisa u prethodnim desetljećima.

“Manji broj kompanija dominira globalnim tržištem s paralelnim kvazimonopolom nad pojedinim vakcinama koje su dio obaveznog programa imunizacije. To dovodi do toga da na tenderima koji se raspisuju rijetko ima takmičenja među ponuđačima i mogućnosti izbora. Npr, za BCG vakcinu, koja se navodi u izvještaju, u Evropi postoje dva poizvođača. Za ovu vakcinu karakteristične su isključivo višedozne prezentacije”, objasnili su u zavodu.

Specifično tržište zahtijeva stvaranje zaliha

Vakcine koje imaju ograničene dobavljače, kako dalje objašnjavaju, imaju i više cijene i proizvodna ograničenja.

“Striktna politika registracije i tenderskog procesa, kao i složena pravila i procedure nabave, dodatna testiranja i kontrole predstavljaju dodatna ograničenja koja obeshrabruju proizvođače da budu prisutni na tržištu. Višegodišnji ugovori za nabavku vakcina olakšavaju i osiguravaju nabavku i pristup vakcinama po pogodnim cijenama”, dodali su.

Kako zaključuju, brojne zemlje su kroz regionalnu saradnju i zajedničku nabavku uspjele riješiti dio problema. Ovo je naročito značajno za zemlje s malim brojem rođene djece godišnje.

“Specifična dinamika tržišta vakcina zahtijeva anticipaciju mogućih nestašica i privremenih prekida programa imunizacije, prirodu takmičenja, proizvodni proces jednog biološkog proizvoda, što zahtijeva i osiguranje tzv. tampon zaliha (buffer stock)”, zaključili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close