Goražde

“Prepoznaj znakove”

U Zavičajnom muzeju Goražde postavljena je multimedijalna izložba “Prepoznaj znakove” koju Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), realizuje uz finansijsku podršku International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners.

Projekat je namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma. Edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove” želimo pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene spojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora. Sa ovim multimedijalnim pristupom, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetitelja (mladih ljudi naročito) o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma). Izložba je prije svega edukativog karaktera i sadržajem namijenjena mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja. U maju mjesecu izložbu smo predstavili u Sarajevu, kada je i održan sastanak sa direktorima srednjih škola i predstavnicima minisatrstava obrazovanja iz cjele BiH gde se razgovaralo o saradnji i umrežavanju kroz van nastavne aktivnosti u budućnosti.

Proteklih dana izložbu su posjetili učenici srednjih škola zajedno sa svojim profesorima , nakon čega su održane radionice kroz koje smo razgovarali o tematici izložbe. Realizaciju izložbe podržao je takođe i Zavičajni Muzej Goražde i Ministarstvo Obrazovanja Bosansko podrinjskog kantona.

Goražde je prva stanica našeg karavana, nakon čega će izložba obići Foču, Mostar, Jablanicu, Gradačac, Teočak, Trebinje, Stolac, Travnik i Pale.

rtv bpk

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close