Ostele vijesti

Evropska unija odgovorila da ne postoji nikakav non paper o prekrajanju granica BiH

Članovi Evropskog vijeća nisu distribuirali nikakav “neon paper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, niti se o njemu raspravljalo na bilo kojem radnom tijelu Vijeća.

Ovo je navedeno u nepotpisanom odgovoru Evropskog vijeća na poslaničko pitanje slovenskog europarlamentarca Klemena Grošelja.

“U posljednjih nekoliko mjeseci vodila se žestoka rasprava o postojanju dokumenta koji nije u vezi s prekrajanjem granica zemalja zapadnog Balkana, a koji je, navodno, po kanalima EU cirkulirao slovenački premijer Janez Janša”, stoji u pitanju Grošelja objavljenom na zvaničnoj stranici Evropskog vijeća.

Grošelj dodaje u pitanju Evropskom vijeću da predmet ovog dokumenta neće imati dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i značajne reperkusije na politiku Evropske unije u odnosu na cijeli region.

“Kao izabrani predstavnik Evropskog parlamenta i član Odbora za vanjske poslove koji je svakodnevno duboko uključen u poslove Zapadnog Balkana, vjerujem da bi pristup informacijama sadržanim u ovom dokumentu bio od velike koristi za moj rad. Stoga bih htio pitati Vijeće može li mi se odobriti pristup ovom dokumentu o granicama na Zapadnom Balkanu, podložnom strogim pravilima povjerljivosti i uz puno poštivanje svih relevantnih zakonskih obaveza”, navodi se u Grošeljovom upitu.

U odgovoru Evropskog vijeća stoji da “takav dokument ne postoji”. Odgovor, međutim, još uvijek nije objavljen na zvaničnoj stranici ove institucije.

Podsjećamo, kontroverzni dokument, koji je u aprilu ove godine objavio slovenski medij “necenzurirano.si”, predlaže da se Kosovo pridruži Albaniji i da se dijelovi bh. entiteta Republika Srpska, priključe Srbiji, dok će dijelovi entiteta FBiH, u kojem većinom žive Hrvati biti pripojeni Hrvatskoj.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close