Goražde

Skupština BPK Goražde od Srbije traži izručenje osumnjičenih za ratne zločine

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je na sjednici osudila hapšenje bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije, koji se tereti za navodne zločine u Goraždu, Edina Vranja, i zatražila  od organa države Bosne i Hercegovine da odmah provedu protumjere u zaštiti dostojanstva i digniteta svih građana.

Zaključcima koji su usvojeni jednoglasno, Skupština BPK pozvala je državne organe Republike Srbije da BiH izruče optužene i osumnjičene za ratne zločine počinjene na teritoriji države BiH a koji se nalaze u Srbiji.

Od pravosudnih institucija BiH a posebno državnog Tužilaštva zahtijeva se da odmah poduzmu odgovarajuće mjere I radnje po svim zahtjevima, preporukama i zaključcima po pitanju  procesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih na području općine Goražda, BPK I regije Goražde u periodu od 1992. do 1995. godine.

Skupština BPK upućuje apel međunarodnim organizacijama I institucijama u BiH, a prije svega OHR-u I OSCE-u, da izvrše direktan pritisak na nadležne institucije u BiH kako bi počeli sa implementacijom revidirane Državne strategije, sa posebnim osvrtom na općinu Goražde, BPK I regiju Goražde – navodi se u zaključcima.

Vlada BPK Goražde zadužena je da formira posebno odjeljenje ili sistematizuje radno mjesto istražioca za ratne zločine u MUP-u BPK Goražde.

Usvojeni zaključci, između ostalih,  bit će upućeni  VSTV-u, OHR-u, Tužilaštvu i Sudu BiH.

face.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close