Novosti iz BiH

Tužilaštvo BiH još 2018. donijelo zaključak o neprovođenju istrage protiv Edina Vranja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji, kazavši da nisu službeno obaviješteni o tome.

“Tužilaštvo BiH o navedenom uhićenju informirano je iz medijskih izvješća, te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju, od nadležnih organa Republike Srbije”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Ranije je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za događaje za koje se u Srbiji sumnjiči Vranj, te je protiv određenog broja osoba podignuta optužnica.

“Tužilaštvo BiH postupalo je na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine”, kazali su iz Tužilaštva..

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

“Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom, žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close