Novosti

Institut za istraživanje genocida traži od Kanade da predloži trajno suspendovanje Dodika

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau, u kojem od te države traži da zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost BiH te da predloži visokom predstavniku da trajno suspenduje Milorada Dodika iz politike.Ramić u pismu ocjenjuje da je Dodik, odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida te najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

“Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenje manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji”, navodi Ramić.

Podvlači također da je Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida naišla na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode te mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija.

“Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlementarne rezolucije, što je utvrdila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici”, piše u pismu.

U kanadskim školama se već izučava genocid u Srebrenici, a IGK će uskoro pokrenuti i projekt izučavanja negatora genocida i glorifikatora osuđenih ratnih zločinaca, saopćeno je iz IGK-a.

face.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close