Novosti

Biciklisti iz Goražda, Foče i Višegrada vozili u čast prerano preminulog Adnana Pirija Pirke

Udruženje za promociju i razvoj brdskog biciklizma “Natureriders” iz Goražda orgniziralo je prvi memorijalni biciklistički pohod “Adnan Pirija Pirke” posvećen bivšem članu, prerano preminulom mladiću.

On je bio dijalizni bolesnik, ali je bez obzira na svoju bolest bio strastveni zaljubljenik u brdski biciklizam te član udruženja od samog osnivanja.

Na biciklističkom pohodu koji je počeo obilaskom Pirketovog mezara, na koji je položeno cvijeće simbolično na njegov rođendan, pridružili su im se i biciklisti iz Foče, Višegrada i Sarajeva, a oko pedestak biciklista prvog dana pohoda vozilo je dionicu dugu oko 25 kilometara koja polazi sa Hranjena i završava na Rudoj Glavi. Tamo su im se pridružili i prijatelji preminulog mladića, koji su poslali poruku o značaju podizanja svijesti o ovoj bolesti i potrebi da se dijaliznim bolesnicima posveti mnogo više pažnje u budućnosti.

Nakon noćenja i predaha u Planinarskom domu na Rudoj Glavi biciklisti su nastavili drugu etapu pohoda dugu 50 kilometara od Rude Glave preko Ustikoline do Goražda.

Članovi udruženja koje je osnovano prije pet godine, svakog vikenda posjećuju neko od prekrasnih planinskih mjesta u BIH. U početku su to bile planine oko Goražda da bi vremenom počeli pohoditi i druga mjesta promovišući ljepotu BIH.

Misija udruženja je popularizacija brdskog biciklizma, zdrav način života, očuvanje okoliša i korištenje alternativnih načina prevoza te promocija prelijepih predjela koji okružuju Goražde.

Brdski biciklizam je sve popularniji I sve više ljudi se želi baviti ovim hobijem. Inače na području Goražda ucrtana je i obilježena mtb staza duga oko 90 kilometara uz koju se nalaze Nekropole stećaka na Goršić polju, Presjeci, Rimski most I druga popularna mjesta.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close