MAGAZIN

Pet knjiga koje možete pročitati tokom godišnjeg odmora

Sezona godišnjih odmora je počela, a mnogi će ovo ljeto provesti na moru, uživajući u sunčanju na plaži. Opuštanje uz vodu ili vrijeme pred spavanje “začinite” dobrom knjigom.

Pripreme za ljetovanje uveliko traju, a ne zaboravite u svoj kofer staviti barem jedan naslov koji će obogatiti vrijeme na odmoru. Ukoliko se ne možete odlučiti koju knjigu ćete odabrati, donosimo vam pet naslova koja neće iznevjeriti vaša očekivanja.

“Morska molitva” – Khaled Hosseini

Iz pera tvoraca popularnih dijela “Lovac na zmajeve”, “Hiljadu sjajnih sunac” i “Planine su odjekivale”, 2018. godine izašla je knjiga “Morska molitva”. Knjiga je kratka, ali je lijepa i poetična priča namjenjena ljudima svih starosnih grupa.

Na mjesečinom obasjanoj plaži otac ljulja svog usnulog sina dok čekaju zoru i brod. Razgovara sa svojim dječakom o dugim ljetima danima svog djetinjstva, prisjećajući se djedove kuće u Siriji, maslina na vjetru, blejenja koze i zveckanja lonaca s iz bakine kuhinje. On se prisjeća i živahnog grada Homsa, njegovih ulica i džamija u danima prije nemira i vremena kada su morali pobjeći. Kad sunce izađe, oni uzet će svoje stvari i krenuti na opasno morsko putovanje u potrazi za novim domom.

“12 pravila za život” – Jordan B. Peterson

Poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson u knjizi “12 pravila za život” donosi odgovore na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima novih naučnih istraživanja. Iako piše s puno humora Peterson donosi edukativnu knjigu s mnoštvo iznenađujućih preokreta.

Ova knjiga nudi 12 dubokih i mudrih pravila koja će vam pomoći da dovedete svoje misli, svoju osobnost i svoj život u red te da radeći na vlastitomu poboljšanju ujedno poboljšate i cijeli svijet.

Knjiga samopomoći kanadskog kliničkog psihologa i profesora psihologije Jordana Peterson izdata je 2018. godine, a pruža životne savjete kroz eseje iz apstraktnih etičkih principa, psihologije, mitologije, religije i ličnih anegdota.

“10 minuta i 38 sekundi” – Elif Safhak

Najčitanija autorica u Turskoj i višestruko nagrađivana spisateljica Elif Safhak u maju 2019. godine izdala je knjigu “10 minuta i 38 sekundi”. Safhak piše na turskom i engleskom jeziku, a njene knjige su prevedene na 47 jezika. Među, petnaest knjiga koje je napisala, ističu se bestseleri “Istanbulsko kopile” i “Četrdeset pravila ljubavi”.

Vjeruje se da ljudski um ostaje aktivan još nekoliko minuta nakon što srce prestane kucati. U ovom romanu autorica donosi deset minuta i trideset osam sekundi jedne žene.

Svaka minuta nakon smrti, Leili donosi novo sjećanje: odrastanje uz oca i njegove dvije žene u grandioznoj staroj kući u mirnom turskom gradiću; žene koje depiliraju noge i razmjenjuju tračeve dok su njihovi muževi u džamiji; cigarete i časopisi sa Zapada koje na povratku iz škole potajno unosi u roditeljski dom; bijeg u Istanbul da izbjegne neželjeni brak; zaljubljenost u studenta koji tokom uličnih nemira traži sklonište u bordelu u kojem radi.

Svaka od njenih uspomena, koje već blijede, podsjeća je na prijatelje koje je stekla tokom svog gorko-slatkog života – prijatelje koji je u tom trenutku očajnički traže…

“Žene koje trče s vukovima” – Clarissa Pinkola Estes

Poznata psihoanalitičarka Clarissa Pinkola Estés snažno zagovara stajalište kako je u svakoj ženi “leži” intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu.

Estesina knjiga “Žene koje trče s vukovima” dvije godine nije silazila s New York Timesove liste bestsellera. Autorica u ovoj knjizi predstavlja “divlju” ženu, koja čini samu srž ženine instinktivne prirode.

U ovom snažnom djelu autorica nas vraća starim, interkulturalnim, arhetipskim, kako bismo kroz njih proniknule naše vlastito ljekovito “divlje” ženstvo, neizmjerno mudro i bogato te kako bismo svladale sva poglavlja pred koja nas život stavlja.

“Konak suza” – İşigüzel Şebnem

Turska spisateljica Şebnem İşigüzel dobitnica književnih nagrada, 2016. godine izdala je knjigu “Konak suza”. Radnja romana je protkana historijskim događanjima, a smještena u vrijeme slabljenja Osmanskog carstva. “Konak suza” priča je o ljubavi, razumijevanju i saosjećanju, ali i kobnim posljedicama koje životne greške nose sa sobom.

Radnja romana smještena je u Istanbul u 1876. godinu kada Sultan Abdul Hamid stupa na prijestolje. Sedamnaestogodišnjakinja, po majčinoj naredbi, odlazi na Buyukadu, jedno ostrvo u blizini Istanbula, kako bi u tajnosti rodila vanbračno dijete i tako spasila ugled porodice.

Ljetnikovac kojeg njena majka naziva “Konak suza” za nju se čini kao zatvor. Međutim, ubrzo upoznaje samozatajnog mladića koji je zbog svojih političkih stavova prognan poput nje.

“Kako manje misliti: za one koji beskonačno analiziraju” – Christel Petitcollin

Godišnji odmor je vrijeme kada se želite opustiti i povratiti energiju, a ukoliko su vam misli zatrpane problemima odmor neće biti učinkovit. S toga naučite kako manje misliti uz djelo Christel Petitcollina.

U ovoj knjizi autorica Christel Petitcollin govori o kompleksnom mišljenju i hipersenzibilnosti. Ljudi koji previše misle mrze izraz ‘nadaren’. Većina autora smatra da je prekomjerna nadarenost nevolja zbog toga je ova knjiga odlučno pozitivna i optimistična.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close