Novosti

Migranti gaze i kroz minska polja da stignu do Goražda

S toplijim danima ponovo raste broj migranata koji preko šumskih bespuća na području općine Čajniče iz Srbije dolaze u BiH te ponovo preko šuma iz nekoliko pravaca stižu do Goražda. Nova grupa od 21 migranta, među kojima je bilo žena i djece, jučer je u Goražde stigla iz pravca sela Kazagići.

– Lijepo vrijeme u maju doprinijelo je tome da smo imali 101 registriranog migranta na ovom području, a pretpostavljamo da je njihov ukupan broj veći. Njih su službenici Uprave policije MUP-a BPK predali Službi za poslove sa strancima. Njihovi službenici dalje postupaju i migrante upućuju u centar u Sarajevo. U srijedu smo imali 40 migranata koji su vraćeni kolegama iz Granične policije (GP) BiH na granicu, a danas (jučer, op. a.) 21 migranta, među kojima je bilo i žena i četvero djece, koje smo predali Službi za poslove sa strancima.

Mjere poduzimamo nakon konsultacija s GPBiH i, ako se radi o muškarcima, vraćamo ih njima, a kad su u pitanju tzv. osjetljive grupe, onda ih predajemo terenskom centru Službe za poslove sa strancima – pojašnjava Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

U MUP-u Goražde nisu evidentirali nijedno krivično djelo ili prekršaj koje su počinili migranti, ali u pograničnim i selima na ruti kroz BiH prijavljivani su slučajevi provaljivanja u objekte u kojima oni obično prespavaju.

– Najviše ih i prolazi kroz Batovo, ali, osim što su ulazili u džamiju da bi prenoćili, nisu nam pravili štete. Čujem da se narod u Borajnu žali. Nije nam jasno kako niko do sada nije nastradao, jer od Čajniča prema Goraždu dnevno ih je prolazilo po 70, spavaju po šumama, a pješače preko nekadašnjih ratnih linija. Puka je sreća da do sada nisu “udarili” na mine – kaže Muhamed Herak iz Batova kod Čajniča, piše Avaz.

Neki stanovnici Čajniča migrante su dozivali i upozoravali na minska polja, ali zbog problema sa sporazumijevanjem, straha da ne budu prijavljeni i ponovo vraćeni preko granice, te želje da što prije nastave putovanje, na upozorenja se ne obaziru.

Mještani su nam ispričali i slučaj kada je grupa migranata prenoćila u džamiji u Batovu. Nakon što su djeca napravila nered, ostavili su poruku izvinjenja i pet eura za naknadu štete.

face.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close