Goražde

Otvorena sedma manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“

U prelijepom ambijentu harema Kajserija džamije u Goraždu, sinoć je  otvorena  sedma po redu manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj posjetilaca iz vjerskog i kulturnog života a prisutnim se obratila i premijerka BPK Goražde Aida Obuća te  gradonačlenik Grada Goražde Ernest Imamović.

Kako je istaknuto ovom prilikom, u proteklih sedam godina realizirano je  preko 70 različitih sadržaja vjerskog i kulturno-obrazovnog karaktera, a cilj ove manifestacije je sjećanje na bogatu intelektualnu zaostavštinu rahmetli Husein-ef. Đoze kao i njegov ukupni doprinos razvoju naše zajednice i društva u cjelini.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitića, koji je ujedno inicijator pokretanja ove manifestacije i učesnik i realizator gotovo svih njenih sadržaja, ukazao je na veliki značaj naših velikana među kojima su Husein-ef. Đozo i Nerkez Smailagić. Muftija je, uz zahvalnost i riječi dobrodošlice prisutnima, otvorio ovogodišnju manifestaciju.

Prvi programski sadržaj koji je realiziran nakon otvorenja je predstavljanje projekta Sabrana djela Nerkeza Smailagića. Komplet Sabrana djela Nerkeza Smailagića se sastoji od 21 knjige. Sedam knjiga je islamske tematike, 11 knjiga iz domena pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti i tri knjige iz historije. Jedan od urednika ovog najvećeg izdavačkog poduhvata je Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski.

O važnosti i vrijednosti samog projekta, kao i dinamici njegove realizacije govorio je direktor Izdavačke kuće “Kupola”, d.o.o. Sarajevo g-din Mustafa Bećirović.

Manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“ traje od 28. maja do 03. jula, što su datumi preseljenja na Ahiret i rođenja Husein-ef. Đoze. Organizacioni odbor manifestacije je odabrao sljedeće sadržaje koji će biti realizirani ove godine:

  • Iftar na Turskoj ravni, četvrtak, 29. aprila 2021. godine u džamiji na Turskoj ravani,
  • Hatma dova  koja je proučena u petak, 28. maja 2021. godine, prije džume-namaza  u svim džamijama na prostoru Muftijstva goraždanskog,
  • Predstavljanje projekta Sabrana djela Nerkeza Smailagića u srijedu, 09. juna 2021. godine u haremu Kajserija džamije u Goraždu,
  • Promocija knjige “Između dvije obale – uleme i vladara”, autora Mustafe Spahić u petak, 11. juna 2021. godine u Haremu Kajserija džamije u Goraždu,
  • “Preporodova tribina” – Husein-ef. Đozo i priznavanje muslimanske nacije, predavač dr. Amir Duranović u petak, 18. juna 2021. godine u kompleksu Aladža-džamije u Foči,
  • Zikr na Presjeci u nedjelju, 20. juna 2021. na Presjeci kod Ustikoline,
  • 50 godina IIN “Preporod” – promocija štampanih i ukoričenih izdanja u petak, 25. juna 2021. godine u  Domu kulture u Ustikolini,
  • Izložba bošnjačke pobožne poezije u ponedjeljak, 28. juna 2021. godine u Gradskoj galeriji u Goraždu,
  • Promocija knjige “Svjedok srebreničkog genocida”, autora Mevludina Hrnjića u petak, 02. jula 2021. godine u  Memorijalnom centru – spomen obilježju u Žepa.

Završetak manifestacije je u subotu, 03. jula 2021. godine gdje će biti upriličen mevlud na Turskoj ravni u džamiji sagrađenoj nedaleko od rodne kuće Husein-ef. Đoze.

bpkg.gov.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close