Novosti iz BiH

Džananović: Stavljena je tačka na činjenicu da je politički i vojni vrh RS-a kriv za genocid

Muamer Džananović, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prokomentarisao je za naš portal pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

On smatra da je izricanjem konačne presude Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mahenizmom za krivične sudove stavljena tačka na činjenicu da je politički i vojni vrh “samoproglašene” Republike Srpske,na čijem čelu su bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić, presuđeni na maksimalne kazne zatvora, te da su krivi za genocid i za najteže zločine protiv vrijednosti zaštićenih humanitarnim pravom.

“Nadam se da će ovo biti trenutak u kojem će oni koji slijede ili vjeruju u ispravan put ideologije koja je dovela do agresije i genocida započeti s pretresanjem vlastitih stavova o događajima koji su se zbili. I sam dolazak do tog stadija da pojedinci počnu da “pretresaju” vlastite stavove o “herojima” koje je Međunarodni tribunal osudio na maksimalnu kaznu zatvora okvalificirajući zlodjela za koja su odgovorni genocidom, bio bi značajan pomak naprijed”, smatra Džananović.

Džananović ističe da je, iako međunarodno pravo ne poznaje i ne tretira pitanje kolektivne krivice, preuzimanje kolektivne odgovornosti za zločine u BIH potrebno rješenje za ispravan kolektivni zaokret u bolju budućnost bosanskohercegovačkog društva i države.

“Umjesto negiranja izvršenih zločina politički lideri srpskog naroda trebali bi kleknuti pred žrtve, baš onako kako je kleknuo Willy Brandt, politički lider Zapadne Njemačke koncem 1970. godine. To je put kojim se ide ako žele dobro i narodu koji predstavljaju ti negatori genocida. Važno je za cjelokupno bh. društvo, region, ali i generacije koje dolaze da se, prihvate i priznaju sudske presude i naučno utvrđene činjenice o zločinima izvršenim u ime ideologije zla, što zapravo predstavlja jedini put do istinskog pomirenja. Sve drugo ide u prilog velikosrpskoj, zločinačkoj, ideologiji koja je itekako živa. Sve dok se negira genocid na ovakvom nivou jako je važno da se još predanije nastavi raditi na ispravnoj memorijalizacija genocida i drugih počinjenih zločina. Čini se da je to i najmanje što se može učiniti za žrtve”, kaže Džananović.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close