Novosti

“Moja adresa: Srebrenica”: Pozivamo CIK da zbog propusta smijeni OIK i članove biračkih odbora

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” traži od Centralne izborne komisije BiH da zbog propusta u izbornom procesu smijeni Općinsku izbornu komisiju i sve članove biračkih odbora na mjestima na kojima su poništeni izbori za Skupštinu općine Srebrenica i načelnika općini u izbornoj jedinici Srebrenica.

Posljednji popis stanovništva

– CIK je konstatirao u svojoj odluci sve propuste i razloge poništenja izbora u Srebrenici i time otvorio mogućnost smjene Općinske izborne komisije koja se po odgovornosti za kršenje pravila izbornog procesa nalazi na prvom mjestu. Kad tome dodamo da Općinska izborna komisija nije imenovana u skladu sa zakonom, tačnije članom Izbornog zakona 2. 14 koji regulira ovu oblast, po zakonu, a s obzirom na to da se on poziva na zadnji popis stanovništva, a u Srebrenici i na posljednjem popisu stanovništva Bošnjaci imaju većinu, sastav OIK-a je trebao biti sastavljen od tri Bošnjaka i dva člana srpske nacionalnosti – ističu iz Inicijative.

Sačuvati integritet i izbornu volju građana

Dodaju da je srpska većina u SO Srebrenica prije izbora imenovala OIK sa srpskom većinom i time prekršila Izborni zakon koji tretira način i sastav općinskih izbornih komisija.- Pozivamo CIK da povuče svoju saglasnost i poništi izbor OIK iz svih navedenih razloga i imenuje OIK Srebrenica u skladu sa zakonom i time omogući da se ponovljeni izbori provedu u skladu sa zakonom i. Ukoliko se sve nepravilnosti ne poprave i ne uvedu u zakonske okvire mi ćemo svoje odluke u budućnosti donositi da sačuvamo dignitet izbora i bošnjačkog naroda u Srebrenici – zaključuju u saopćenju.

avaz

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close