Novosti iz BiH

Salkić: Izborni proces se krši i u drugim općinama u Podrinju, ne samo u Srebrenici

Poništenje izbora u Srebrenici i Doboju pokazuje sve manjkavosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini i mogućnosti za zloupotrebu demokratije, kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. Salkić je mišljenja da je, s obzirom na informacije koje su plasirali Izborna komisija i akteri izbora u Srebrenici, ali i informacije sa terena, logično bilo da se u Srebrenici ponište izbori, jer sve ono što se dešavalo na dan izbora je ukazivalo na ozbiljno kršenje izbornog procesa i nezakonite radnje.

“To nije prvi put, dobro je konačno Centralna izborna komisija smogla snage da tako nešto sankcioniše”, kazao je Salkić dodavši kako i u drugim općinama u Podrinju, postoje određene aktivnosti kršenja izbornog procesa, ali nisu došli do ovoga stupnja istraga.

“Kada bi se CIK pozabavio recimo Zvornikom, ili nekim drugim mjestom, vidjeli bi koje su manjkavosti, odnosno zloupotrebe u izbornom procesu, što u konačnici odaje sliku kakva jeste kad je u pitanju izborni proces. Ali važno je da se počelo i da se na Srebrenici pokazalo da će se ipak istrajati na onome što se zove demokratski proces, a to je da građani koji su tu imaju pravo glasa glasaju, a ne oni koji imaju sposobnosti i mogućnost mahinacije”, kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, kada bi se i u “nekim drugim općinama ovakve aktivnosti i opsežne istrage provele sigurno bi se pokazalo da u jednom značajnom dijelu općina u BiH nemamo fer i korektne izbore”.

fena

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close