Novosti iz BiH

Vozači, oprez: U višim planinskim predjelima saobraća se otežano

U višim predjelima naše zemlje saobraća se otežano, po zasnježenom kolovozu. Iz BIHAMK-a skreću pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 centimetara. 

– Izdvajamo putne pravce: Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Livno, Šipovo-Kupres, Livno-Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Trnovo-Foča (Rogoj), Foča-Gacko (Čemerno), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Sarajevo-Rogatica (Romanija), Olovo-Kladanj (Karaula), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Rostovo)-Prozor (Makljen), Turbe-Karanovac i Čađavica-Banja Luka. U nižim područjima Bosne i u Hercegovini kolovoz je mokar i mjestimično klizav – saopćeno je. S obzirom da su za danas u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uvjete vožnje: 

– Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio;

– Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice;

– Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila;

– Očistite vozilo od snijega i leda;

– Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara;

– U slučaju potrebe pozovite na broj 1282. Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno. 

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close