Novosti

Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv Covida-19

Svjetska banka je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju vakcina  protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je u petak predsjednik Svjetske banke  Dejvid Malpas (David Malpass) na sastanku ministara financija G20 i središnjih banaka. Novac Svjetske banke namijenjen je za stanovništvo 112 zemalja, rekao je Malpas.

To je dio paketa u iznosu od 160 milijardi dolara koji Svjetska banka namjerava usmjeriti u borbu protiv posljedica pandemije do 30. juna 2021. godine. – Imamo programe hitnog odgovora na zdravstvene probleme u 112 zemalja i koristimo brzi mehanizam koji sada omogućuje pristup prema 12 milijardi dolara za nabavu i isporuku vakcina- rekao je Malpas. 

Dodao je kako Međunarodna financijska korporacija (dio Svjetske banke) radi na ulaganju dodatne četiri milijarde dolara u proizvodnju i distribuciju vakcina i sredstava za programe vakcinisanja.  Prema prognozi MMF-a, ove će godine svjetska privreda pasti za gotovo 4,4 posto, ali bi se iduće godine trebalo oporaviti i rasti za 5,2 posto.

Avaz

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close