Goražde

Firma koja je pokušala instalirati respiratore u Goraždu nije ovlašteni serviser

Dva respiratora koja su danas pokušali instalirati u bolnici u Goraždu, vraćaju se za Sarajevo, jer nisu za upotrebu. Također, na Fokusov upit Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a večeras je potvrdio da je tačno da Dre Medical nije ovlaštena za instalaciju respiratora ACM812 A

Dodatno se komplikuje situacija u vezi s respiratorima plaćenim 10,5 miliona iz budžeta FBiH, a na čiju se instalaciju i puštanje u upotrebu čeka punih šest mjeseci. Nakon što je Fokus jutros objavio da je počela instalacija dva respiratora ACM812 A u bolnici u Goraždu, tokom dana pristigle su informacije da nijedan od dva aparata otpremljena u goraždansku bolnicu nije ispravan. Prvi je pri pokušaju instalacije proglašen tehnički neispravnim. Za drugi su, kako saznaje Fokus iz izvora u bolnici u Goraždu, stručnjaci verifikacionog laboratorija “Verlab” ustanovili da njegovi izlazni parametri odstupaju od zakonski dozvoljenih vrijednosti i samim tim respirator se smatra neispravnim i treba ga servisirati ovlašteni serviser.

NIKO DRUGI SE NIJE HTIO JAVITI

Međutim, kako je u međuvremenu otkrio Fokus firma Dre Medical koja se ponudila da besplatno instalira respiratore ACM812A, uopšte nije ovlaštena za instalaciju i servisiranje ovih uređaja!

Iako je Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite jutros izjavio da je Dre Medical tzv. kćerka firme respektabilne firme Profesional Medic iz Beograda koja je prema njegovim riječima u Srbiji i Crnoj Gori instalirala 1.000 respiratora, ipak nije precizirao da je ta firma instalirala respiratore drugih proizvođača, a ne respiratore ACM812 A koje je za zdravstvene ustanove u FBiH uvezla “Srebrena malina”.

Na Fokusov upit Kadribegović je večeras potvrdio da je tačno da Dre Medical nije ovlaštena za instalaciju respiratora ACM812 A.

Mi smo se obraćali i tom predstavniku kineske firme za Evropsku uniju, nekom gospodinu Wanu u Dablinu, jer smo prije toga dobili informaciju da je tamo predstavništvo za EU. Zamolili smo ga u suštini da on obavijesti sve instalatere ovlaštene u Evropskoj uniji u vezi s našim tenderom, međutim nije išlo na taj način, ali vidjet ćemo, kako će to ići dalje – kaže Kadribegović.

Na konstataciju Fokusa da li postoji opasnost sada kada se proizvođaču ukaže na neispravne respiratore da odbiju saradnju i ponište garanciju jer je firma koja nije ovlaštena pokušala da ih stavi u pogon, Kadribegović i na ovo odgovara potvrdno, ali kaže da imaju obećanja Dre Medicala da će oni u narednim danima dobiti ovlaštenja od kineskog proizvođača.

-Mi smo zapravo išli danas s ta dva uređaja u Goraždu, da vidimo kako će to ići. Osim toga imamo ozbiljna obećanja od Jovana Roganovića (osnivač firme Dre Medical, op.a) , odnosno od njegove firme da će oni evo mogu ga i citirati “u roku od dva-tri dana dobiti ovlaštenje od kineske firme” i da su oni uspostavili već kontakt po tom pitanju – objašnjava Kadribegović.

Međutim, iz čitave ove situacije proizilazi zaključak da se firmi koja nije ovlaštena za to dao posao instalacije ovih važnih medicinskih aparata. Jasno je da se i u ovom slučaju, baš kao i kod nabavke respiratora vjerovalo “na lijepe oči” i da se očekuje da ova firma dobije retroaktivno ovlaštenje, baš kao što je u aprilu “Srebrena malina” dobila retroaktivno dozvolu od Agencije za uvoz lijekova i medicinskih sredstava za uvoz ovih respiratora.

Kakve su kvalitete preostalih 98 respiratora i koja im je namjena trebalo bi se pokazati u narednim danima. Već za sutra najavljena je instalacija 16 respiratora u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

No, dosadašnji razvoj događaja, a posebno ovi današnji, u vezi sa 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka pokazuje koliko je važno što je otkriveno kako su ovi medicinski uređaji nabavljeni. Primjerice, da u aprilu nismo otkrili da je riječ o sumnjivoj nabavci, građani FBiH danas vjerovatno ne bi znali niti da nema servisera za ove respiratore, niti da oni nisu u upotrebi.

ISTRAGA

Istragu o nabavci ovih respiratora od maja mjeseca vodi Tužilaštvo BiH.

U predmetu “Respiratori” osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”. U dosadašnjoj istrazi saslušano je desetine svjedoka u vezi s ovom nabavkom.

Inače, 100 respiratora je nabavljeno po hitnoj proceduri kako bi se njima pomoglo liječenje najteže oboljelih pacijenata od Covid-19. Sama istraga nije utjecala na instalaciju respiratora, jer Tužilaštvo BiH nije sprječavalo njihovu raspodjelu.

Izvor: RTV BPK

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close