Novosti iz BiH

Svjetski dan izbjeglica – Iz BiH za 10 godina iselilo čak 600 hiljada ljudi

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica,  čiji je cilj podizanje svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

Ujedinjene nacije odredile su ovaj dan kao posvetu pravima izbjeglica i opasnostima kojima su one izložene.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica “Nada daleko od doma” posebno skreće pažnju na značaj razumijevanja, gostoprimstva i podrške koju lokalne zajednice pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove.  

Predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u Bosni i Hercegovini (UZOPI) Mirhunisa Zukić je povodom Svjetskog dana izbjeglica izjavila da je iz naše zemlje u posljednjih deset godina iselilo čak 600.000 stanovnika. 

Ukazala je i na to koliki je problem izbjeglica i raseljenih u Bosni i Hercegovini, istakavši da je potrebno izgraditi 550 stambenih jedinica kako bi se zatvorili svi kolektivni centri u BiH.

Dodala je da je 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica.

I dok se čeka obnova stambenih objekata, kako je rekla, u toku je proces iseljavanja iz BiH i onih koji su se vratili u mjesta prijeratnog življenja, čija djeca odlaze u potrazi za boljom i sigurnijom egzistencijom.

Prema bazi podataka, koju je UZOPI ustanovio 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih osoba iz BiH zaključno sa 2021. godinom. U prošloj godini iz Posavskog i ZHK iseljeno je još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima procjenjuje da je od 2013. godine iz BiH iselilo oko 600.000 njenih stanovnika.

bhrt

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close