Istočna Bosna

Sa Karlovog mosta u Foči spuštene ruže za 3.000 ubijenih Bošnjaka u ovom gradu

Bacanjem ruža u Drinu na Karlovom mostu u Foči obilježen je dan sjećanja na fočanske šehide i ubijene civile iz ovog grada i okoline tokom agresije.

Prema podacima Udruženja žrtava rata “Foča 92-95” u ovom je gradu ubijeno oko 3.000 bošnjačkih civila, na stotine žena, djevojaka i djevojčica je silovano, ostali su prognani, njihove kuće spaljene, te sistematski uništavani tragovi njihovog postojanja na ovom području.

Članice udruženja nosile su transparent na kojem je ispisano “Foča 1992-1995- mjesto zločina ima svoj vlastiti život. Ono pamti nedjela. Kad god čovjek počini zločin Bog pronađe svjedoka, svaki skriveni zločin ima svog izvjestitelja”, dok je na ogradi željeznog mosta preko Drine postavljen pano sa imenima 627 građana Foče za kojima se još traga.

Svjedoci zločinaHimna BIH i fatiha pred duše nevino ubijenih označile su početak tužnog obilježavanja, a prisutnima se u ime goraždanskog muftije obratio Refik efendija Čaušević, poručujući da događaji iz perioda agresije obavezuju na kulturu pamćenja i sjećanja.

“Ja bih najrađe sada da vidim svoju braću, da im kažem koliko mi nedostaju, da ih sestra iskreno zagrli, iskaže svoju ljubav, da podijelim radost bajrama sa njima, ali njih nema. Njihovi nevini mladi životi ugašeni su ovdje u ovoj fabrici smrti pokraj mosta. Rijeka ispod ovog mosta odnijela je njihova tijela, nestali su i oni i još na stotine nevinih zatočenika zloglasnog fočanskog kazamata KPD-oma. Kurban bajram je bajram žrtve i vrijeme sjećanja kada nam najviše nedostaju naši voljeni koje su nam bivše komšije ubile na pravdi boga. Teško je doći na ovaj most gdje su mučeni i ubijani naši najmiliji. Niko od nas ovdje više ne dolazi rado, ali dolazimo jer je to naš dug i naš amanet. Ima nas još da pamtimo i cijeli svijet podsjećamo šta je to ovdje bilo”, poručila je Halida Konjo – Uzunović, predsjednica Udruženje porodica žrtava “Foča 92-95”.

Zahtjev da se obilježe mjesta stradanjaPorodice žrtava zahtjevaju da od bh.vlasti da se obilježe mjesta stradanja, a svi počinioci zločina privedu pravdi.

“Zahtjevamo odgovore od bh. vlasti i pravosudnih institucija da jednom zauvijek prestane ovo stanje beznađa i nepravde, da se obilježe mjesta stradanja i pronađu prisilno nestali i mučki ubijani građani. Oni koji su to učinili i dalje slobodno šetaju slikajući lica kolovođa genocida na fočanskim zgradama, a sve to valjda da uplaše povratnike u ovaj grad i dodatno povrijede porodice žrtava. Neshvatljivo je koliko se pandemija zla širi ovim prostorima, ali mi smo ovdje i ne plašimo se murala niti se stidimo prošlosti već neokaljanog obraza dostojno se poklanjamo nevinim žrtvama. Ove ruže su iskaz naše boli i beskonačne ljubavi za naše najmilije”, poručila je Midheta Oruli.

Predsjednik SO Foča Izet Spahić pozvao je institucije da daju podršku udruženju koje njeguje sjećanje na fočanske žrtve te poručio da nikada neće prestati sa traženjem nestalih i da će uporno zahtjevati reakciju nadležnih, kao i pravosudnih instutucija da konačno pred lice pravde izvedu počinioce zločina koje, kako je kazao, svakodnevno susreću na području Foče.

“Ovo nije samo vaša bol, već bol svh Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno onih koji su odrasli na Drini i proveli period ’92-’95. i znaju šta se ovdje dešavalo. Imamo puno pravo, obavezu i odgovornost prema žrtvama da ovo što se dešavalo u Foči nazovemo pravim imenom, genocidom, da zahtjevamo od institucija da rade svoj posao i da zločinci odgovaraju za svoje zločine. Istrajat ćemo na putu do pravde”, poručila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Foči prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a ističući da Bošnjaci iz Foče šalju poruku da su se vratili da žive u miru, ali da to ne znači zaborav.

“Nikada nećemo zaboraviti i nadam se da ćemo u budućnosti biti jaki da nikada nećemo dozvoliti zločine koji su činjeni. Zločini koji su činjeni u prošlom stoljeću nad Bošnjacima na ovom području su spirala koja se ponavlja iz perioda u period. Spirala zla nad nama mora prestati, moramo postati jaki i odvažni da više nikada to ne dozvolimo. Ukoliko oni koji su počinili zločine 1992.godine u ovom gradu, ali i Kalinoviku, Gacku, Bratuncu, Kotor Varoši, Prijedoru i svim drugim mjestima u ovom dijelu BIH koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, ne budu kažnjeni, ti zločini će biti ponovljeni, samo je pitanje vremena, trenutka, ambijenta. Oni koji danas nisu kažnjeni odgajaju svoju djecu pričajući im o herojstvu i kako su nastavili ono što su njihovi preci započeli obavezujući ih da to završe u budućnosti. Ove stvari se moraju bez uvijanja govoriti, mi moramo o tome pričati, ne da bi se nekome svetili, već da bi spriječili da nam se ne ponovi Foča, Vlasenica, Srebrenica, Prijedor i sva druga mjesta”, poručio je Salkić.

Naglasio je važnost rada pravosudnih institucija u BIH te ih pozvao da što prije kazne počnioce i saslušaju svjedoke zločina koji umiru.

“Velika je obaveza pravosudnih organa, ali nažalost i veliko nezadovoljstvo porodica žrtava njihovim neradom. Pravda nije postignuta, a oni koji su činili zločine nisu kažnjeni, a žrtve osjećaju nelagodu i strah. Nemamo pravo odustati ni od jednog pedlja ove zemlje. Moramo biti hrabriji i odlučniji”, poručio je Salkić u Foči.

klix.ba

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close