GoraždeOstele vijesti

“Istina za Goražde”: Oslobađanje Hurića, Merkeza i Bogunića dokaz je da je odbrana od agresije bila časna

Predstavnici Fondacije „Istina za Goražde“ izrazili su zadovoljstvo konačnim, oslobađajućim presudama za bivše pripadnike MUP-a Goražde Ešefa Hurića, Ibru Merkeza i Predraga Bogunića. 

Nakon suđenja koje je trajalo duže od četiri godine, saslušanja desetina svjedoka, prezentiranja niza dokumenata i stotina sati provedenih u sudnici, oni su oslobođeni optužbi koje su im se stavljale na teret. 

– Njihova oslobađajuća presuda govori da je naša odbrana od agresije na BiH bila hrabra i časna – saopćeno je iz Fondacije.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da su oslobađajuće presude izrečene i u predmetima protiv bivših pripadnika MUP-a Ćazima Ajanovića i Asima Muratovića, komandanta 1. slavne višegradske brigade ARBiH, Ahmeta Sejdića, što bi trebao biti znak pravosudnim institucijama da „definitivno stanu sa daljnjim privođenjem, saslušavanjem, optuživanjem i procesuiranjem bivših pripadnika ARBiH i MUP-a sa ovi prostora“.

– I naša dosadašnja argumentacija je pokazala da tužilaštva ne rade svoj posao kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i da se optužnice protiv branitelja ove zemlje podižu bez čvrstih dokaza. Ovo nisu prva suđenja kojima nisu cilj istina i pravda već relativiziranje odgovornosti, postizanje balansa u nivou i broju podignutih optužnica i stalni pokušaji promjene karaktera rata u BiH. Mi i dalje tražimo od pravosudnih institucija na svim nivoima da konačno procesuiraju one koji su počinili teške zločine za vrijeme agresije na Goražde – ističu u Fondaciji „Istina za Goražde“ te upozoravaju da će, ako se nastave privođenja, saslušavanja i zastrašivanja, biti prinuđeni iznalaziti druge metode djelovanja.

gorazdeonline / avaz

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close