Istočna BosnaNovosti

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio od načelnika Foče izgradnju spomen-obilježja žrtvama

Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se povodom 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i traže od načelnika općine Foča Milana Vukadinovića da dozvoli postavljanje spomen obilježja žrtvama seksualnog nasilja na Omladinsko-rekreativnom centaru “Partizan” u Foči.

Na ovaj način traže da se podrži dugogodišnja aktivnost Udruženja žrtava Foča 92-95.

Važnost inicijative

– Podsjećamo vas da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine ovaj datum proglasila međunarodnim, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

Također vas podsjećamo da su predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, koji su realizovali sanaciju Omladinsko – rekreativnog centra “Partizan’ saglasni sa postavljanjem spomen obilježja.

Smatramo da ćete konačno prepoznati važnost ove inicijative, te da ćete preduzetim aktivnostima osigurati da se na primjeran način oda pošta žrtvama agresije u Foči, posebno žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Prvi put u historiji međunarodnog prava, Međunarodni krivični tribunal u Hagu, je seksualno ropstvo, mučenje, silovanje i porobljavanje na osnovu izjava žena i djevojčica iz Foče pravosnažno presudio kao zločinom protiv čovječnosti. Preko šest stotina žena, a taj broj nikada neće biti konačan, je silovano, mučeno i čak prodavano kao roblje.

U navedenoj zgradi su od aprila do avgusta 1992. godine počinjeni zločini protiv žena i djevojčica sa prostora opštine Foča, što je potvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te Suda Bosne i Hercegovine, navode iz IGK.

Upotreba autoriteta

Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća da je: tokom agresije u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše Srba. Tokom agresije u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u Bosni i Hercegovini. Međunarodni krivični tribunal u Hagu u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, je utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

Iskazujući solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, njegujući politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u Foči i Bosni i Hercegovini, na ovaj dan tražimo od vas da upotrijebiti svoj autoritet i predložite nadležnim opštinskim organima Foče izgradnju spomen obilježja.

Molim Vas da nas u najskorije vrijeme informišete o vašim poduzetim aktivnostima.

Pismo iste sadržine poslali smo Viskom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu (Christianu Schmidtu), premijeru Kanade Džastinu Trudo (Justin Trudeau) i liderima instituta, organizacija i zajednica sa kojima Institut za istraživanjhe genocida Kanada sarađuje, poručili su iz IGK.

avaz

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close