Novosti iz BiH

Dolazi nam novi val padavina: Ljeto 2020. će biti kao ono 2007. godine

Danas se u centralnim i istočnim područjima očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. U ostatku dana očekuje se postupan porast oblačnosti u cijeloj zemlji.

– Bit će još padavina. Nama zapravo dolazi još jedan val padavina potkraj četvrtka. Sa zapada Mediterana približava nam se ciklona koja nam donosi obilje vlažnog zraka. Najprije na području zapadne Hercegovine i sa južne strane Dinarida gdje će pasti lokalno i veća količina padavima. Samim tim doći će i do jačanja južnog vjetra, što će donijeti topao zrak u naše krajeve. Od četvrtka poslijepodne pa do petka-subote, bit će povremeno umjerenog do jakog vjetra južnog-jugozapadnog smjera koji će svakako utjecati na to da se veće količine padavina ispadaju upravo uz južnu stranu Dinarida. Može pasti više od 50 litara po kvadratnom metru, rekao je meteorolog Nedim Sladić.

Sladić tvrdi da naznake za ljepše i stabilnije vrijeme tek postoje od početka treće dekade mjeseca juna, odnosno, iza 17. ili 18. juna. Ali moramo biti oprezni kada idemo na tako duge staze.

Na pitanje koliko se sada može prognozirati da će ljeto biti izuzetno toplo, kaže:

– Mislimo da će ovo ljeto pokazati onu svoju pravu stranu kako se i očekuje, u julu i dijelu augusta. Najprije u prvom dijelu augusta, tako da ne treba ljeto otpisivati. Moram kazati da početak ove godine dosta sliči 2007. godni, pa i početku juna. I tada je prva polovina ovog mjeseca bila nestabilna, a onda su uslijedile velike vrućine, i krajem juna temperature su bile i iznad 35 stepeni. Juli je bio vrlo vruć, temperature zraka krajem mjeseca su išle i više od 40 stepeni Celzija. Tada je u Mostaru bilo 42-43 stepena, Trebinje je imalo i iznad 43 stepena. To je bio jedan od najjačih valova vrućine koje smo imali u proteklih 50-ak godina, prenosi Faktor.

U četvrtak umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima naoblačenje, što u Hercegovini, jugozapadnim i ponegdje u sjevrnim područjima može uvjetovati kišu. Jutarnja temperatura od 8 do 13, na jugu do 16, a najviša dnevna od 18 do 23, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

U prtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u južnim i jugozapadnim područjima. Tokom dana, u većem djelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje u sjevernim područjima i sa pojačanim vjetrom. Intenzivnije padavine uglavnom u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Temperatura zraka uglavnom izmedju 10 i 16, na jugu do 21 stepen.

U subotu malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u istočnim područjima i na jugu moguć je i kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 17 do 23, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close