GoraždeNovosti

Upis u srednje škole BPK 8 juna, bez prijemnih ispita

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, usvojila je Odluku o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2020/2021.godinu.

Resorni ministar Arman Bešlija pojašnjava da se prilikom izbora zvanja i zanimanja koji će se ponuditi budućim srednjoškolcima,  vodilo računa o potrebama tržišta rada u BPK Goražde. Ove godine očekuje se upis 206 učenika.

„ Škole su davale prijedloge zajedno sa tripartitnim vijećem, tako da ćemo u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ u skladu sa potrebama tržišta rada upisati odjeljenje – obrađivač plastičnih masa, zatim kombinovano odjeljenje elektroničar – mehaničar i elektroničar telekomunikacija, i jedno odjeljenje četvrtog stepena,  poslovno-pravni tehničar odnosno administrativni smjer. Bilo je prijedloga i za krojača, ali zbog činjenice da tih zanimanja imamo na birou, ove godine nećemo upisivati to zanimanje“ – pojasnio je Bešlija.

U Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ učenici će moći birati   zanimanja mašinski  tehničara za CNC tehnologiju, hemijski  tehničar–biotehnolog, a novina je da će nakon nekoliko godina pauze, ponovo biti upisano odjeljenje medicinskih tehničara, čime su uvaženi zahtjevi roditelja ali i potrebe za medicinskim kadrom.

Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“ upisat će po jedno odjeljenje poljoprivrednog i ekonomskog tehničara po  EU VET programu i jedno odjeljenje gimnazije.

„ Što se tiče upisne politike ove godine ministarstvo će voditi cijeli proces kako bi se osigurao ravnomjeran broj učenika u školama, odnosno odjeljenjima. Svaka škola će imati po tri odjeljenja i ograničen broj učenika po pedagoškim standardima. Ranije je bilo  situacija da u jednom odjeljenju jedne škole imamo 36 učenika, dok smo u drugoj školi jedva osigurali minimalan broj. Upis u srednje škole ove godine obavit će se bez organizacije prijemnih ispita, uzimajući u obzir  opći uspjeh učenika postignut u sedmom, osmom i devetom razredu osnovne škole, uspjeh iz predmeta relevantnih za odgovarajuću školu i rezultate postignute na takmičenjima“ – pojasnio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Upis u srednje škole na području BPK Goražde  počet će 8.juna.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close