Istočna Bosna

Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Matt Field i predstavnica (CRS) posjetili Foču i Foču u FBiH

Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Matt Field i predstavnica Catholic Relief Services (CRS) za BiH Debra Shomberg posjetili su danas osam porodica u Foči u FBiH i Foči kojima su podijelili pakete sa hranom i dezinfekcijskim sredstvima kako bi ublažili teško materijalno stanje u kojem su se našli tokom pandemije virusa Covid-19.

„Bilo mi je zadovoljstvo, zajedno sa partnerima iz Catholic Relief Services, načelnicima opština i predstavnicima lokalnih zajednica, posjetiti neke od najugroženijih porodica u ovim krajevima.  Zahvaljujući DFID fondu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, bili smo u prilici da u toku pandemije COVID-19 odgovorimo na najhitnije potrebe osjetljivih kategorija društva“, rekao je Field.

On je napomenuo da je osim ove pomoći Britanska ambasada preusmjerila podršku i rad svojih projekata kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti. 

„Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se boriti sa posljedicama“, dodao je.

Nabavku paketa omogućio je Start Network donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacije IKEA u okviru projekta „Hitna asistencija za starije osobe“ koji provodi Catholic Relief Services (CRS).

„Uvijek težimo da pomognemo najranjivijim građanima, posebno u ovom slučaju građanima starijim od 65 godina koji su još osjetljiviji za vrijeme pandemije. Znam da ovo nije dovoljno, ali je početak i drago mi je da smo bili u mogućnosti da pomognemo i damo im neku nadu“, kazala je Debra Shomberg.

U okviru ovog projekta osigurana je pomoć za oko 8.500 korisnika u 3.000 domaćinstava koji su identifikovani u saradnji sa 15 lokalnih zajednica u BiH. Cilj pomoći je ublažavanje teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi populacija preko 65 godina kao i socijalno ugrožene porodice.

Field i Shomberg su ovom prilikom razgovarali sa načelnicima Zijadom Kunovcem i Radisavom Mašićem. Načelnik Foče u FBiH Zijad Kunovac je rekao da je sretan što je pomoć podijeljena u ovoj općini, dok je načelnik Foče Radisav Mašić naglasio da je važan svaki vid pomoći.  

Jedan od korisnika koji su dobili pomoć, povratnik Dževad Merkez iz Cvijina, zahvalio je na dodijeljenoj pomoći i rekao da je to veliki gest prema njemu i njegovoj porodici. 

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close