Novosti iz BiH

Javnost još čeka očitovanje Tužilaštva BiH o Novaliću, Solaku i Hodžiću

 

Ročište na kojem bi Tužilaštvo BiH trebalo predložiti pritvor premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću bit će održano danas.

Tužilaštvo BiH je, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, trebalo u jutarnjim satima uputiti prijedlog Sudu BiH za održavanje ročišta, ali je to odgođeno za poslijepodnevne sate.

Prvobitno je iz Tužilaštva BiH usmeno najavljeno da će prijedlog Sudu BiH stići u jutarnjim satima.

Budući da advokatima trojice uhapšenih treba nekoliko sati da pročitaju prijedlog i da se pripreme za ročište, to znači da će ročište najranije moći biti zakazano u predvečerje. Pred ulazom u zgradu Suda BiH i jutros su se okupile novinarske ekipe koje čekaju ishod. Također, mediji i javnost čekaju na zvanično očitovanje Tužilaštva BiH u vezi s predloženim mjerama za ovu trojicu.

Uhapšeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, kako smo ranije javili, pred tužiteljima odbacio sve navode koji mu se stavljaju na teret, a u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, falsifikovanje dokumenata i primanje mita.

Novaliću se najviše zamjera njegova uloga na sjednici Vlade FBiH kada se razgovaralo o javnim nabavkama po hitnoj proceduri i nabavci medicinske opreme bez raspisivanja tendera, odnosno doneseni zaključak Vlade FBiH.

Stavlja mu se na teret da je omogućio da se sredstva u iznosu 10,5 miliona KM dodijele Federalnoj upravi civilne zaštite kako bi se kupila medicinska oprema.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close