GoraždeNovostiOstele vijesti

Prerađivači plastike iz Goražda kroz praktičnu nastavu zarađuju džeparce: „Uplatit ću sam sebi vozački ispit“

Za mnoge srednjoškolce/ke u Bosni i Hercegovini nezamislivo je da tokom školovanja sami počnu zarađivati svoj džeparac, dok su Asmir Sijerčić i Ena Spahović koji pohađaju prvi razred Srednje stručne školu „Džemal Bijedić“ u Goraždu, smjer prerađivač/ica plastike, dosad zaradili pet mjesečnih džeparaca obavljajući plaćenu praktičnu nastavu u renomiranim lokalnim kompanijama.

Iako su Asmirovi roditelji na početku oklijevali u vezi njegovog izbora zanimanja, on je silno želio da u budućnosti postane prerađivač plastike: „Roditeljima sam rekao da hoću da upišem ovo zanimanje jer mi nakon školovanja daje mogućnost zaposlenja. Na kraju nisu imali ništa protiv“.

Prvih mjesec dana praktični dio nastave obavljao je u radionicama.  Već sljedeći mjesec praktičnu nastavu počeo je obavljati u goraždanskoj kompaniji EBI d.o.o. Goražde, te je za taj mjesec primio svoj prvi džeparac. „Dobro je kada imate džeparac i kad možete otići s prijateljem na kafu. Skupi se tog novca, pogotovo osoba koja zna čuvati kao što sam ja. Planiram od ovog novca što skupljam platiti vozački ispit“, kaže Asmir.

Radionica u školi

Asmir nam je opisao kako izgleda njegov dan kada praktičnu nastavu obavlja u kompaniji: „Uđemo u firmu i pozdravimo se s radnicima. Mentori nam objasne šta trebamo uraditi, obilaze nas i savjetuju. Nakon 2-3 dana prakse, počeli su nam objašnjavati kako da prebiramo komade plastike, i to sada radimo. Imamo papir na koji evidentiramo šta smo uradili na kraju dana“.

Poručuje drugoj djeci koja sada završavaju osnovne škole da ne podliježu predrasudama da su stručne škole lake: „Zanat kao zanat jako je cijenjen i ima posla“.

I djevojčica Ena je u zanimanju prerađivač/ica plastike prepoznala sebe. No, za razliku od Asmira, ona svoju praktičnu nastavu obavlja u kompaniji „PREVENT COMPONENTS“ d.o.o. Goražde.

„Kada sam prvi put ušla u firmu bio je to ujedno jako fin, ali i čudan osjećaj. Uveli su nas u jednu prostoriju, tu smo obavili razgovor, upoznali smo se i pričali smo kako će izgledati naša praktična nastava. Zatim su nas uveli u tu ogromnu prostoriju – pogon, gdje su ljudi radili. U narednim danima smo dobili mentoricu koja nam sve do danas objašnjava rad u pogonu i upoznaje nas s mašinama“, navodi Ena.

Priča kako je odličan osjećaj zaraditi novac još u svojim prvim danima srednjoškolskog obrazovanja: „Možete sami sebi priuštiti mnogo toga. Izaći s prijateljicama, kupiti odjeću, hranu za školu, a možete i uštedjeti. Imate dosta opcija i to je stvarno divan osjećaj“.

Za školovanje za prerađivača/ice plastike, kaže Ena, treba imati volju, želju i ljubav.

„Upišite ovaj smjer ako želite da se u budućnosti bavite ovim poslom i ako želite da ostanete u BiH – jer ovo zanimanje je perspektivno“, zaključila je.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close