BiznisGoražde
Udarno

Tim turskih naučnika završio prvu fazu razvoja vakcine protiv koronavirusa

Tim stručnjaka i naučnika s turskog Univerziteta Ege je završio prvu fazu projekta razvoja vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci ovog univerziteta su u laboratoriji počeli s testiranjem oblika antigena, što se smatra prvim korakom u okviru razvoja domaće DNK vakcine, koja je još poznata i kao vakcina treće generacije.

Projekat “Razvoja vakcina i lijekova protiv COVID-19” zajedno provode Centar za razvoj lijekova i farmakokinetička istraživanja (ARGEFAR) pri Univerzitetu Ege i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju pri Vijeću za naučna i tehnološka istraživanja Republike Turske (TUBITAK).

Grupu istraživača koji rade na ovom projektu istraživanja i razvoja vakcine čine ukupno 32 naučnika i medicinska stručnjaka.

Turski naučnici su za sedam dana završili prvu fazu projekta razvoja vakcine protiv koronavirusa tako što su osmislili sadržaj antigena, koji predstavljaju molekule koje potiču stvaranje antitijela, odnosno imunu reakciju u organizmu.

Dr. Mert Doskaya, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ege, u razgovoru za AA je kazao da od 2007. godine rade na razvoja vakcina i lijekova.

Podsjetio je na podatak Svjetske zdravstvene organizacije da je više od 50 istraživačkih i naučnih centara u svijetu već započelo studije o razvoju vakcine protiv koronavirusa.

“Ustvari, projekti koje radimo u Turskoj su u sličnoj fazi kao i kod ostalih u svijetu. Njih pet je već započelo klinička ispitivanja, odnosno prve eksperimente na ljudima. Ostali se pripremaju za eksperimente na životinjama”, kazao je Doskaya.

Istakao je također da u narednom periodu planiraju utvrditi efikasnost DNK vakcina.

Prikaži više

Related Articles

Odgovori

Back to top button
Close
Close